Μπάρες: ένα «υγιεινό» σνακ ή μήπως όχι;

ποια μπάρα δημητριακών να επιλέξω για το παιδί μου;


Προσπαθώντας να τραφούμε σωστά, αργά ή γρήγορα για κάποιο ενδιάμεσο (ή ακόμα και κύριο) γεύμα μας ή του παιδιού μας θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το δίλλημα: ποια μπάρα να επιλέξω;
Αν και παλιότερα, οι μπάρες, κυρίως δημητριακών, θεωρούνταν “must” για μια «υγιεινή» διατροφή, σήμερα μπορεί κανείς εύκολα να «χαλάσει» την διατροφή του επιλέγοντας «ακατάλληλες» μπάρες για τα σνακ του.
Σαφώς καλό θα ήταν τα γεύματα μας, ειδικά τα γεύματα και το κολατσιό των παιδιών, να αποτελούνται μόνο από φρέσκιες, ανεπεξέργαστες τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά. Ωστόσο, στον γρήγορο, σύγχρονο τρόπο ζωής αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Έτσι πολύ εύκολα μια μπάρα μόνη της ή σε συνδυασμό με ένα φρέσκο ή ξερό φρούτο ή ένα γιαούρτι μπορεί να αποτελεί μια εύκολη λύση.
Όμως, σήμερα πολλές φορές οι μπάρες, που πωλούνται στον φούρνο ή στο σούπερ μάρκετ, αποτελούν μια «βόμβα» θερμίδων, ζάχαρης, σιροπιού φρουκτόζης, «κακών» λιπαρών, συντηρητικών και χρωστικών. Μια τέτοια μπάρα σαν ενδιάμεσο είναι λογικό να μας πεινάσει αντί να μας χορτάσει. Τέτοιου είδους μπάρες θα μπορούσαν κάλλιστα να θεωρηθούν ένα «γλύκισμα» «μεταμφιεσμένο» σε μπάρα και όχι ένα θρεπτικό σνακ.
Πως λοιπόν να επιλέξω την κατάλληλη μπάρα για εμένα και το παιδί μου ;
Σε αυτό το κύριο σημείο στην επιλογή είναι το αν η μπάρα θα καταναλωθεί σε κυρίως γεύμα (πρωινό ή ελαφρύ γεύμα) ή σαν σνακ; Αυτό θα καθορίσει το ποσό των θερμίδων, αλλά και της πρωτεΐνης που η μπάρα θα πρέπει να αποδίδει. Το δεύτερο σημείο «κλειδί» είναι αν η μπάρα θα αποτελεί μέρος του γεύματος-σνακ ή αν πρόκειται να καταναλωθεί μόνη της, ώστε να επιλέξουμε σωστά αν και τι μπορεί να συμπληρώσει θρεπτικά το γεύμα μας, για παράδειγμα μαζί με γιαούρτι ή τυρί για ένα χορταστικό και θρεπτικό μικρό γεύμα.
Σε κάθε περίπτωση η μπάρα καλό θα είναι να περιέχει τουλάχιστον 3γρ. φυτικών ινών και μέχρι 13γρ. (ή το 35% της ενέργειας) από απλά σάκχαρα και να μην περιέχει trans λιπαρά. Αν πρόκειται για σνακ καλό θα ήταν επίσης να μην περιέχει πάνω από 120-150 θερμίδες, ενώ αν θα καταναλωθεί σαν κύριο γεύμα καλό θα ήταν να περιέχει πρωτεΐνη (ή να συμπληρωθεί με πρωτεϊνούχο τρόφιμο) και να μην περιέχει πάνω από 250-300 θερμίδες.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να μας πειράζει αν η μπάρα περιέχει σοκολάτα ή πρόκειται να μας χαρίσει ένα γλυκό διάλειμμα μέσα στην μέρα μας αντί για άλλο γλυκό. Αυτό που θα καθορίζει τελικά το πόσο μια επιλογή μπάρας (ή όποιου άλλου τροφίμου) επηρεάζει την διατροφή μας είναι η συχνότητα με την οποία καταναλώνεται, αλλά και οι υπόλοιπες διατροφικές επιλογές της ημέρες. Μην ξεχνάμε ότι πολύ καλή λύση για μπάρα είναι το ελληνικό παστέλι είτε με σουσάμι ή/ και ξηρούς καρπούς με μέλι σε μικρή ποσότητα 30-45γρ.