- Επιλέγω προϊόντα ανεπεξέργαστα ή ολικής και περιορίζω τα "λευκά"
- Λέω "όχι" σε ότι περιέχει πρόσθετη "κρυφή" ή φανερή ζάχαρη όπως σε γλυκίσματα, ροφήματα, αναψυκτικά, αρτοποιήματα, σως κτλ Δεν ξεχνώ ότι και τα υγιεινά φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι, το σιρόπι ή η καστανή ζάχαρη ανεβάζουν απότομα την γλυκόζη
- Προτιμώ τα άγουρα φρούτα με την φλούδα και αποφεύγω τους χυμούς. Τα συνδυάζω με ξηρούς καρπούς, τυρί ή γιαούρτι
- Αντί για απλά δημητριακά πρωινού με γάλα, επιλέγω μικρή ποσότητα βρώμης ή πίτουρο βρώμης σε γιαούρτι μαζί με ξηρούς καρπούς ή σε ομελέτα με λαχανικά
- Προτιμώ τα ζυμαρικά ολικής βρασμένα al dente και τα συνδυάζω μαζί με σάλτσα πλούσια σε πρωτεΐνη πχ μπολονέζ ή με τόνο και φρέσκια πράσινη σαλάτα
- Επιλέγω ρύζι μπασμάτι ή καστανό στον ατμό ή al dente. Δοκιμάζω το πλιγούρι, την κινόα ή το "πλιγούρι" από λαχανικά πχ. από κουνουπίδι, καθώς "ζυμαρικά" και "ρύζι" από κοντζάκ.
- Προτιμώ ωμές σαλάτες και όταν χρειάζεται μαγειρεύω τα λαχανικα μου λίγο ή τα καταναλώνω στον ατμό
- Δοκιμάζω τις πατάτες, το ρύζι και τα ζυμαρικά και σαν ελαφρύ γεύμα ως κρύες σαλάτες με πολλά λαχανικά, πρωτεΐνη και ελαφρύ ντρέσινγκ
- Προτιμώ τα όσπρια σε σαλάτες αντί για τις παραδοσιακές χυλωμένες σούπες
- Προσθέτω ξύδι, μηλόξυδο ή λεμόνι και έξτρα φυτικές ίνες όπως λιναρόσπορο ή σπόρους chia
- Αν θέλω γλυκό καταναλώνω μικρή ποσότητα μετά από γεύμα ή σνακ και προτιμώ αυτά με τεχνητά γλυκαντικά όπως με στέβια
- Συνδυάζω στο πίατο μου σύνθετους υδατάνθρακες πχ ζυμαρικά ολικής, όσπριο κτλ με πρωτεΐνη ψάρι, τυρι κτλ λαχανικά και "καλά" λιπαρά όπως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Δίνω προσοχή στις μερίδες.