Υλικά
- 1 φλ βασιλικοί χουρμάδες ή ξανθή σταφίδα μουλιασμένοι σε νερό (ή χυμό πορτοκάλι προαιρετικά με 2 κουταλιές κονιάκ) για 4-6 ώρες και καλά στραγγισμένα
- 1 φλ μουσκεμένα και τριμμένα ωμά καρύδια
- 4 κουταλιές χυμός πορτοκάλι ή μανταρίνι
- ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι ή μανταρίνι
- κανέλα, βανίλια ή κακάο για σοκολατένια μελομακάρονα
- Προαιρετικά 1 κουταλιά μέλι θυμαρίσιο
- Σε multi ή μπλέντερ πολτοποιούμε τους χουρμάδες
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά
- Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 2-3 ώρες
- Πλάθουμε το μείγμα σε μακρόστενα "μελομακάρονα"
- Συντηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι και 15 μέρες