Πάρα πολλά είδη φρούτων (μήλα, μπανάνες, αχλάδια, δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα) είναι κατάλληλα για αποξήρανση και κυρίως αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό
Aποξηραμένα φρούτα:
Υλικά:
800 γρ. φρούτο
χυμός από μισό λεμόνι
Τρόπος παρασκευής
- Επιλέγετε φρέσκα φρούτα, χωρίς χτυπήματα και στίγματα. Τα καθαρίζετε, τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα κόβετε σε λεπτές φέτες ίδιου πάχους.
- Βυθίζετε τις φέτες σε ένα γυάλινο μπολ με νερό και λεμόνι.
- Μόλις ολοκληρώσετε στραγγίζετε και σκουπίζετε τα φρούτα.
- Τα στρώνετε τη σχάρα του φούρνου ή ένα ταψί με λαδόκολα και τοποθετείτε τις φέτες τη μία πλάι στην άλλη, προσέχοντας όμως να μην κολλάνε μεταξύ τους.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 80° C σε αέρα
- Τις ξεχνάτε για περίπου 8 ώρες, φροντίζοντας κατά διαστήματα να γυρίζετε τις φέτες περίπου ανά 2 ώρες,αφήνοντας την πόρτα του φούρνου λίγο ανοιχτή για να φεύγουν οι υδρατμοί.
- Όταν αποξηρανθούν, τις βγάζετε από τον φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν και διατηρείτε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς σε δροσερό μέρος.